» prezentare
» bibliografie
» pesteri
» spiritual
» idei
» statiuni balneoclimaterice
» drumuri spre lacuri
» trasee Bihor-Vladeasa
» buletin informativ - localitatile Romaniei
» legende
» folclor
» terapie
» muntii nostri
» album cu poze din Romania



 Marcian David Bleahu



prima pagina
 
..................................................................................................................................................................................................


Proiectul “Calauza” a fost conceput de un roman pentru romani. Mai cu seama pentru aceia care au crezut, un moment, ca nu-si mai gasesc locul si rostul in lumea aceasta plina de schimbari, de nou; pentru aceia care trebuie sa o ia de la inceput si nu stiu de unde si incotro.

“Calauza” a avut in alcatuirea sa de inceput 7 sectiuni: Prezentare, Bibliografie, Pesteri din Romania, Spiritual, Idei, Album, Buletin informativ – Romania. Viitoare sectiuni vin in intampinarea romanilor cu noi aranjamente si informatii astfel incat cautarile lor sa fie cu folos.

Obiectivul principal este acela de a informa concis despre cele mai importante elemente ale unui sat, comuna, oras. Ca obiective speciale, sunt prezente elementele de relief (locatia aproximativa), elemente balneologice, obiective turistice, culturale.

Este vorba de o informare directa la indemana oricarei persoane cu numai un dram de initiativa. Persoane care nu au studiat niciodata geografie, monumente, puncte turistice, sa-si poata crea singuri trasee, pornind de la acest inceput.

* Bibliografie – multi, toti acei autori minunati care au adunat cu truda informatii peste informatii, care mai de care mai interesante si pretioase, sa ne umple mintea de frumos. Zeci si zeci de carti minunate care se gasesc numai pe la anticariate, uitate, cand locul lor ar trebui sa fie loc de cinste, pe cel mai drag raft din biblioteca unui roman.

* Pesteri din Romania – contine cele mai importante pesteri din Romania cu localizarile lor aproximative si denumirile lor populare, gradul de spectaculozitate (*) si zona de acces aproximativa. In Romania exista alte mii de pesteri netrecute in aceasta lucrare.

Atentie ! Informatiile privitoare la pesteri sunt initiale. Vizitele acestor obiective trebuiesc facute numai sub indrumarea si cu acordul specialistilor.

* Spiritual – este o prezentare scurta a schiturilor si manastirilor ortodoxe din Romania cu informatii de baza privitoare la acestea.

Pentru detalii exista pagina de web cu schiturile si manastirile ortodoxe din Romania:
- www.e-mistic.org

* Idei – este o colectie de documente cu prezentari ale fiecarui judet in parte. In aceste propuneri veti intalni adesea termenul de drumetie, forma de turism accesibila oricui caci ea, drumetia, inseamna mai intai sa pornesti pe jos, scaldat in aer, soare, lumina, fara o destinatie precisa sau apasat de nelinistea atingerii la timp a unui obiectiv anume. Inseamna mai intai sa pornesti pe jos, pe pamant. Inseamna sa reiei si sa pastrezi contactul cu natura. Inseamna sa repui in drepturi un organism pe care l-ai obligat sute de zile pe an sa stea intr-o pozitie obositoare la o masa de scris sau in fata unui calculator, aproape fara aer si lumina naturala, bombardat de informatii contradictorii si supus la o rutina fara sfarsit.

Oricum, la inceput de drum cereti, va rog, parerea unui ghid profesionist sau o calauza din partea locului ! Pe harta e mult mai usor decat in realitate.

. * Albumul – cuprinde fotografiile autoarei (cele fara autor), neprofesioniste evident, pe vreme frumoasa dar si pe ploaie, in goana trenului dar si in extaz in fata minunatiilor, in asteptarea grupului de turisti dar si in graba prinderii trenului spre mai departe… facute insa cu toata dragostea, pentru a va impartasi un crampei din ceea ce puteti vedea dar si realiza prin prezenta dumneavoastra in toate colturile minunatei noastre tari.

* Buletinul informativ este o baza de date informatizata privind Romania cu aproximativ 13800 localitati. Pe o urzeala administrativa sunt brodate elementele de interes pe care le poarta fiecare localitate romaneasca. Este vorba, cum am enumerat mai sus, despre localizarea generala, de factorii geografici esentiali, de elementele de balneologie (astfel ca, pentru o anume afectiune, se poate selecta rapid si alege o destinatie), puncte de interes turistic general dar si specifice.

Dealtfel, o alta intentie pentru care a fost creata astfel este ca fiecare persoana, din orice colt al tarii, sa poata crea propria oferta. De exemplu, un maramuresan din Dragomiresti sa-si poata completa informatiile cu secretele pe care le detine de la strabunii lui si astfel sa-si faureasca un traseu inedit in jurul obiectivelor pe care le socoteste de mare pret….. maicutele de la Manastirea Saon – judetul Tulcea sa poata face un traseu pe gandul dumnealor…. dar si o persoana cu disabilitati sa poata face un traseu asa cum i-ar placea sa fie unul, fara sa fie nevoita sa strabata tara pentru aceasta.

Cine stie ce scanteie se afla in mintea si sufletul fiecarui roman ?!

Va intrebati cine poate folosi acest program ?!

Pai... sa va calauzim...

Copiii mici care se joaca deja pe calculator. Ce inteleg ? Inteleg Albumul. Inteleg ca avem o tara frumoasa pe care o pot vedea in cateva minute. Inteleg despre acele poze ca sunt din satul lor sau din satul bunicii... Sunt poze cuviincioase care nu aduc atingere nici celui mai sensibil suflet.

Copiiilor din clasa intai pana la liceu, care pot afla pe loc cate si care localitati, rauri sau dealuri cu denumiri asemanatoare exista in Romania dar si unde se afla ele localizate. Pot face diferente si asocieri si pot retine mai usor, fara teama sau jena de confuzii. Pot afla informatii primare despre localitatea lor dar isi pot crea trasee dupa mintea lor. Reinvata sa iubeasca geografia, istoria, arta, obiceiurile lor, locul lor de bastina pe care sa nu evite sa-l pronunte ci sa-l gaseasca mandri pe harta. Sa-l imbogateasca prin aportul lor si sa transmita mai departe acel lucru minunat despre care numai ei stiu.

Tinerii care vor sa porneasca o activitate, nu stiu care si nici nu au avut timp sa afle ca sunt in centrul unui loc paradisiac din care pot face o activitate in turism.

Femei si barbati care nu au avut timp sa citeasca sau sa culeaga informatii dar care vor sa schimbe o etapa in viata lor si se simt nepregatiti. Femei si barbati care au ramas fara loc de munca la mijlocul vietii si care vor sa mearga mai departe dar nu au curajul sa priveasca in jurul lor, iar daca privesc vad numai neajunsurile de ieri si de azi,… au uitat ce frumuseti avem de aratat lumii…. Au uitat ca sunt zeci de mii de oameni in lume care numai asta fac de cand se stiu – arata lumii cat de frumoasa si ce minuni sunt in tara lor, in orasul lor, in satul lor….

Oameni angajati dar ale caror minti si suflete zboara deseori prin alte zari, departe de activitatea de rutina, departe de peretii birourilor si “zidurile” sedintelor si care ar vrea sa-si completeze paleta preocuparilor.

Agentii de voiaj care pot sa-si diversifice oferta.

Persoane in varsta care cauta un loc linistit la munte sau la mare, pe rauri sau in apropierea lacurilor, in statiuni balneare dar si persoane care cauta un loc in care sa ajunga in cel mai scurt timp ca sa bea un pahar de apa minerala pentru stomac…

Orice persoana care doreste, la un moment dat, sa afle rapid unde se afla o anumita localitate sau unde se afla “Vulcanii noroiosi” sau “Focul viu” sau chihlimbare… sau cate rauri Bistrita sunt in Romania si ce meleaguri racoresc ele….

Persoane cu disabilitati care pot crea agentii si oferte pentru turism.

Temerari care vor sa se lupte cu muntii sau iubitorii de drumetii care-si pot alcatui singuri traseul.

... Si lista poate continua...

www.e-calauza.ro (ecalauza.ro) a evoluat. Ati remarcat stradania de a va prezenta minunatiile care pot fi intalnite intr-un colt sau altul al Romaniei. Va prezinta acum trasee turistice cu grade de dificultate diferite, unele dintre ele grele sau periculoase. Pentru sensul de abordare al unui traseu sau altul, pentru accesul catre lacuri, pesteri sau munti, realizatoarea site-ului, Bunusiu - Dumitrescu Constanta, va recomanda din nou sa consultati specialisti, carti de specialitate, ghizi sau calauze din partea locului. Avem o tara fascinanta dar un dram de atentie si informare in plus nu strica nimanui. Autoarea nu-si asuma raspunderea pentru eventualele erori sau daune rezultate din utilizarea e-calauzei.

“Calauza” nu ar fi prins viata fara aportul deosebit al Domnului Prof. Univ. Dr. Mihai Gavota caruia ii voi ramane vesnic indatorata.

 
| sus |
Copyright © 2005—2024 e-calauza.ro. Toate drepturile rezervate.