Ecologie primară - nu aruncați alimente

Ecologie primară - nu aruncați alimente

Mesajde calauza » Lun Dec 30, 2024 10:15 am

30.12. 2024 Salata de boeuf
Începătoarele să citească "mărunțite", "tocate cubulețe" în loc de "tocate".. să nu refac tot că mi-e mai lesne să șterg..

La pomu' lăudat, nu mergeți cu sacu' !

Când vedeți în salată sau piftie măsline întregi sau bucăți de morcov nemărunțite... schimbați negustorii..

... cu PUI în loc de vițel ?!
Da, am făcut și eu cu diferite tipuri de carne dar nu se prea numește de ”boeuf”.

Numai dacă ai interdicție la vițel,.. poate sau lipsește carnea de vițel de pe piață !

Mai ales că fierbi rasolul de vițel odată cu zarzavatul, o ceapă și, după ce scoți totul și strecori îți rămâne o zeamă (supă) concentrată delicioasă pentru găluști.. Zeama, supa, poate fi adăugată și la ciorba planificată.. nu e musai să schimbați meniul. E un + de minerale.

Arunci ceapa.. toci cubulețe zarzavatul scurs bine...

Nici mazăre n-aș indica .. se strică repede și balonează.

Cartofii îi fierbi separat (altfel strică supa) cu o ceapă mică și un morcov... să fie și ei delicioși. Se scurg și se toacă separat. A !! Grijă ! Folosiți cartofi roșii ! Cei albi se sfărâmă. Șiii.. puneți, totuși, sare la fiert.

Evaluați cantitățile: ~ 1/4 carne, 1/4 zarzavat, 1/4 cartofi, 1/4 ingrediente (acrituri spălate și scurse bine, tocate cubulețe, măsline tocate mărunt, maioneza..). Așezați mai întâi carnea scursă și tocată (mărunțită cu cuțitul)...

Mă duc să spumuiesc supa..

Peste carne puneți cam aceeași cantitate din cuburile de cartofi. Ei vor avea rolul de sugativă ... preiau din zeama zarzavatului și a murăturilor chiar dacă au fost bine scurse. Peste cartofi puneți cuburile de zarzavat.

Peste ele puneți sare, piper măcinat și muștar (dulce, pun eu), măsline tăiate mărunt (păstrați și pentru ornat). Amestecați ușor dar bine. În câteva minute, salata e pregătită să primească acritura spălată, scursă bine și tocată. N-o puneți pe toată ! Păstrați și pentru ornat. Aici poate intra și albușul rămas, fiert, tare, scurs bine și cel crud dar fiert tare și scurs și tocat. Nu puneți albuș fiert, tocat sau nu, deasupra salatei - se face scoarță.

Amestecați. Începeți să puneți maioneza, amestecați, păstrați maioneză pentru final, deasupra. Grijă să nu fie grețoasă. Mai potriviți de sare, piper, muștar... după gust.

Pentru ornat aveți murături, frunze de pătrunjel, felii de măsline... puteți face brazi, copaci, boscheți..

Decupați de la castraveții murați, spălați și scurși, partea tare de cea moale și cu semințe. Folosiți doar partea tare, tocată și scursă din nou. Eu cumpăr din cei foarte mici dar, oricum, după tăiere, mai trebuie scurși.

Sigur, la salata cu pui nu muncești la fel.. puiul nu-ți colorează supa, nu-ți împrăștie spuma, muncești mai puțin.. mult mai puțin dar nici gustul nu se compară.

Cum faceți o estimare ? Păi socotiți numărul de persoane (inclusiv copii) × 300gr de fiecare (modelul meu). Tot ce depășește poate fi reglat (consumat) a doua zi. Prea mult.. se aruncă și ți-e milă de munca ta.. Oricum, masa are sarmale, aperitive, fripturi, dulciuri..

Rețeta am corectat-o (față de cea cu care am crescut) odată cu creșterea copiiilor mei. Atunci am corectat și "sarea în bucate" (aromarea mâncărilor).. să nu muncesc dublu. Cine vrea "mai", își pune în farfurie dar eu zic că un echilibru în toate e un ECHILIBRU ÎN TOATE.

Mici observații:
* Bărbații, mai ales, adoră zgârciurile - eu, nu (de-aia am probleme cu articulațiile). Le amestec cu puțin muștar sau sare, le pun deoparte într-un recipient cu capac și în frigider. Le servesc când doresc d-lor. Pe copii nu i-am crescut astfel ci am lăsat modelul oltenesc al tatălui să primeze iar ei mănâncă de toate.
* Cartofii fierți care rămân, pot fi păstrați într-un borcan cu puțină supă și serviți piure sau altfel în ziua următoare.
* Dacă nu sunteți specialiști în cumpărături de produse din carne.. NU cumpărați rasol de vițel sau vită FELIAT. Luați plasă ! E bine să luați rasolul întreg, să identificați animalul, zona anatomică din care provine... mergeți la o măcelărie serioasă. Profitul a schimbat oamenii în persoane. Ca să scăpați de amețeala cu rasolul și calitatea umană,.. alegeți o bucată de pulpă de vițel (atenție la RE denumiri .. semantica ne mănâncă).
* Dacă ați dat peste partea lemnoasă din albitură, n-o puneți la salată,.. ronțăiți-o voi.
* Măduva n-o aruncați ! Cu puțină sare deasupra, călduță, împărțiți-o în familie.
* Cartofii nu i-aș fierbe în coajă... deși tentația e mare. Nu stau să filozofez, zic doar că, de la o vreme, coaja dă o amăreală.
* Nu aruncați din prima oțetul în care au fost conservați castraveții și gogoșarii. Spălați legumele în alt recipient. Dacă vă vor rămâne la final, e ok să le puneți în același oțet închideți borcanul și păstrați la frigider.

Cam asta e ecologia primară.. să nu aruncăm produse alimentare.

Da,... poftă bună !

Nu fiți triști că nu mai puteți desface borcanele bine sigilate, copiii sunt departe cu noile lor familii iar vecinii au treburile lor.. puneți un cuțit cu lama rotundă sub capac, apăsați ușor, veți auzi un "pac" și borcanul se va desface ușor.
Totul are un preț !!

Ps. E bine de reținut că SCURGEREA / STRECURAREA tuturor ingredientelor - în site diferite - e esențială. Chiar dacă le-ați scurs deja, DUPĂ mărunțirea în cubulețe, puneți-le din nou la scurs (fiecare sortiment, separat).. veți vedea de ce (mai ales la murături). Amestecul maionezei cu orice ”zeamă” deteriorează imediat salata.

Amestecul feluritelor entități în conversațiile noastre vor determina o schimbare.. nu știu care dar se impune una. Mă chinui de 10' să pun un text clar.. și nu pot scăpa de reclamele lor..
calauza
Site Admin

Înapoi la ECO - societatea