Turismul în impas

Turismul în impas

Mesajde calauza » Vin Oct 20, 2023 6:22 am

20.10.2023
Turismul ca negoț, ipocrizie sau sclavie planetară..

Da, turismul are un spirit egoist și ticălos. Vrea ca, pentru o sumă oarecare, localnicii să le suporte mizeria, infectarea, stricăciunile, balamucul, să joace țonțoroiul în fața lor ca să-i distreze (ăsta se numește, pentru turiștii plictisiți de ei înșiși, "spirit local").

Planeta a obosit, e infectată, vrea altceva. Vrea ECO. Vrea să fie spălată și curățată zilnic, vrea să respire, vrea să doarmă când e de dormit.

Turiștii e musai să treacă la ECO societate, ECO viață care să nu-i mai pironească pe scaune, în interioare.. până fac hemoroizi sau altele..

22.11.2023
Ce rost are turismul ?

De ce fac oamenii turism ?

De ce fac animalele transhumanță sau schimbă arealul și islazul ?!
- să schimbe mediul pe care l-au infectat deja, să-l lase să se curețe singur
- să se relaxeze.. cum se traduce, ce înseamnă asta ? Înseamnă să scape de monitorizare, reguli, disciplină, control,.. să redevină animale.
- să facă poze, să se laude (peste un an sau mai repede habar n-au ce au văzut, înțeles..)
- să aibă un decor colorat, alt decor la băutură, fumat
- să-și practice devierile (deviațiile, traficurile.. ) fără să fie observați

22.07.2024 .... ar fi culmea

... să ajutați stațiunile de pe litoral schimbând locomotivele (mărfarelor mai ales) cu locomotive electrice.

Ce altceva au de ales noile complexe turistice ca antifonare față de traficul greu și cfr ? Garduri verzi ?!
.....
24.07.2024 "300gr., dieta filozofică"


Da, voi continua să militez pentru "dieta filozofică - 300gr de orice" pe care sper s-o înțeleagă seniorii și s-o impună deștept pentru ei, copii și turism deopotrivă. Ori FACEM ceva, ori "mucles" pe tema foametei globale, risipei alimentare, eșecului turismului și alte tipuri de bla-bla.

M-a adus un vânt (Sfântul.. știe care) la mare la vârsta mea.. vreme faină, locație între Eforie Nord și Eforie Sud... o "palma" indigenă

Au lățit mult plaja. Sigur, trebuia DAR nu cu nisip din mare (pentru economie) ci adus, plătit acelora care nu au multe alte resurse dar nisip au prea mult. Erau evitate astfel efectele de domino care vor fi fără sfârșit. În fine.. plaja în plus poate deveni minunată, se poate prăbuși sau se poate da peste cap - doar natura (Tatăl Ceresc, Dumnezeul unic știe.
Ce facem cu ea ? Cu plaja. E acces pentru toată țara și încă vreo câteva de toate felurile. Un concurs inter/național de idei ar fi una.. pentru că altfel e goală .. nudă, fără un rost.. mergi și te arde soarele (atât).

Eu aș propune tabere inter/ naționale..

Până atunci, ce facem cu imaginea de "după bombardament". Și-au făcut mulți multe.. nu e treaba mea cum, nu-i concurez la bogăție, nu mă concurează la simplitate. Suntem chit. De la Belona până la granița dintre stațiuni e un dezastru fracționat de încercări de turism civilizat. Sigur că nu va funcționa.. n-are de ce. Să te arzi, o poți face și pe balconul personal, ieftin.

Începusem cucantifonarea zonei.. (față de traficul infernal și linia CFR). Unii au fost prudenți și și-au făcut vilele la buza șoselei, între lacul Techirghiol și mare.. dar n-au cum să oprească traficul pentru turism nici măcar noaptea.

Unii se tem să continue sau să demoleze începuturile unor hoteluri sau ce sunt acelea. Cei în drept ar trebui să hotărască rapid ce fac cu ele și, împreună cu responsabilii / patronii să le dărâme și să facă păduri urbane cu / pe dealuri (moloz bine solifificat, legat.. cosmetizat) până în / la momentul în care stațiunea Eforie Nord își găsește echilibrul turistic.

[Am făcut cu mult drag o facultate de agroturism și privesc viața mai ales prin prisma asta. Am numai 3 zile de sejur.. asta e ce văd acum.]

Înțeleg dorința de profit a celor din alimentație dar nici platourile îndestulătoare și scumpe care nu pot fi consumate dar trebuie plătite, nici amabilitatea lor și ipocrizia politicoasă a clienților care nu spun că nu le-a plăcut mai nimic .. nu sunt eficiente. Ș-apoi.. cum poți spune că nu sunt bune ?! Faptul că nu-ți plac ție, nu înseamnă că nu sunt bune.. dar vor fi aruncate.

Gândesc în continuare și militez pentru "meniu 300gr" în care să am o ciorbică zonală 100gr, o fripturică zonală 100gr, un desert zonal 100gr. La acesta se va adauga normal un suc, o chiflă.. DAR vor fi consumate sigur. Clienții se pot întoarce să "dezvolte".. adică să comande mai mult de 100 gr. ciorbică zonală de..

Acest meniu l-aș impune ca obligatoriu la oricare unitate turistică și pentru prezentare, promovare, atitudine.. Da, prețul l-aș pune puțin mai mare decât face dar nu va fi aruncat ci îndestulăt orpentru seniori și copii. Prezentat cum trebuie, "va lua fața" clătitelor... iar ingredientele sunt oricum în frigidere.

Copiii și bătrânii sunt motoarele economiei DACĂ știi să-i omenești, nu să-i speculezi și să-i înșeli.

Am lăsat la sfârșit tema antifonării pentru că mă depășește.. dar mă depășește pe mine, o oarecare. Nu-i depășește pe deștepții care pot înlocui betoanele cu chestii inteligente: panouri / garduri înalte vegetale sau artificiale mai frumoase decât cele cunoscute, reducerea vitezei, asfalt care să preia zgomotul, vegetație limitrofă, programe de trafic, interdicții sau alte sisteme de semnalizare înafara alarmelor rarafate, schimbare locomotive cu electrice, ..

Sunt propuneri simple pe care numai dacă nu vrei, nu le poți aplica - este timp în următoarele 6 luni, așa că puțin îmi pasă de falimentele din lăcomie..

Continui.. sunt tot aici.. bag de seamă, gândesc soluții, voluntariez,.. tradițional.
~~~~
Iată, eu arunc o piatră ! Să vedem câți isteți (interesați) o prelucrează..

De-a lungul plajelor, tuturor plajelor foarte late (acum), propun - exact pe mijloc - o pădure litorală, un brâu lat de cca 10m÷20m din ce tipuri de vegetație ar rezista și ar fixa nisipurile de tot felul.

Este sigur c-ar întrerupe plaja aceea lată și arzătoare, ar oferi peisaj și adăpost la miezul arșiței, rost pentru consumul de apă pentru întreținerea lor + loc natural de servit una sau alta la "300gr".

Am văzut încercări timide la Mamaia. Văd eforturi mari între Eforii în spațiile private. Susținerea naturii, vegetației - ȘTIȚI - este unul dintre fixurile mele.

Cineva să facă socoteala: investim în natură sau în aerul condiționat și consumuri de resurse ? Eu sunt pentru natură. Sigur, mă tem de șerpi și alte pericole dar sunt acum metode deștepte.

Având aceste OAZE, păduri litorale (întreținute contra insectelor și a uscăciunii sau salinității .. (se vor face sau se fac oricum forări verificatoare)),... turiștii nu vor da fuga în camere pentru aer condiționat (spre binele tuturor).

Mai multe despre..

Să zicem camera 1, parter... între Eforie Nord și Eforie Sud.. plaja enormă, cam scoicoasă spre mare... mititica dar frumoasa plajă cu nisip fin de la Băile Reci Techirghiol - cumva vis a vis.

Ce m-a supărat foarte tare ? Lipsa mea de rezistență la soare (și lipsa de umbră) precum și îndrăzneala de a merge la mare în plin sezon la vârsta mea.

Da, știm că vreți să scoateți mochetele (greu de întreținut) din camere... păcat. Sunt oricum din plastic iar dacă nu sunt, pot să fie dar să asigure turiștilor confort (pentru orice vârstă.. poate negociat cu clientul).

Da, draperiile enorme dau eleganță camerei dar: încălzesc atmosfera, nu se vede praful acumulat, determină consum de curent electric (aeroterme). Cu ce ar putea fi înlocuite ? Cu folie reflectorizantă ? S-ar vedea prin ea seara. Cu jaluzele pe care SĂ NU SE VADĂ praful acumulat (poate cu model), prin care să se vadă afară ziua și deloc (înăuntru) noaptea ?

BAIA
Acolo este o chiuvetă șic, lungă și îngustă care nu permite stocarea de accesorii de baie (săpunuri, șampon, prosoapele uscate, perii..); inelele și barele de susținere ale prosoapelor (șic și ele dar inutile) sunt puține pentru o cameră care oferă spațiu suficient de odihnă pentru o familie mai mare;

Mai mult, apa cu care te speli pe față se prelinge pe coate, pe jos .. cum tot pe jos se strecoară apa din cabina de duș când deschizi ușa.. ușă care se izbește de ușa de întrare în baie iar clanțele se rup. Poate se inventează un alt tip de ușă sau un alt mod de deschidere a cabinei de duș. Poate se atașează înăuntrul cabinei rafturi de sârmă în care să-ți pui șamponul, săpunuri, mici cuiere în partea de sus în care să-ți pui prosopul.. să nu ieși din cabină cu băltoaca după tine că mai sunt 3 - 4 membri de familie care urmează..

E ciudat că nu întrevăd o gândire logică a folosirii băii. E ca și cum am folosi același prosop, aceeași perie, aceeași zeamă de săpun.. E modul în care ieși din cabină și vrei să intri oarecum uscat în papuci.. deci un grătar (tot din plastic ușor de igienizat) care să nu alunece imediat la ieșirea din cabină.. (acasă am pus lângă cadă prosop special pe care-l pun la uscat după baie și-l spăl des.. pentru că n-am găsit ceva mai deștept. Caut grătar din lemn dar am văzut și putrezite.. deci nu se usucă suficient de repede și dau miros).

Nu sunt cuiere, nici rafturi unde să pui hainele sau / și prosoapele. Oricât te-ai strădui să păstrezi curățenia e cam inutil așa că vii cu nisipul de afara și apă dinăuntru pe mochetă.

E interesant conceptul vilelor dar faptul că dulapului îi lipseau multe rafturi și umerașe m-a făcut să gândesc dulapuri mai mari care să acopere acele intrânduri fără rost, zidite, cu rafturi zidite (sau un plastic solid, rezistent cu rafturi de asemenea din plastic solid), cu "picioare"... sub care să fie gresie, spațiu, de cca 20 cm înalțime, să putem pune multele tipuri de încălțăminte pe care le cărăm la mare.

Complexul, zona este căutată de oricare vârstă: într-o parte marea.. iar peste plajă, șosea și calea ferată e cocheta plaǰ̣ă a Lacului Techirghiol.

Apropo, zona de sub podul spre Băile Reci (un fel de pișoar) a cui e ? E mare lucru s-o acoperiți cu pietriș ? Cine v-a spus că e ok așa cum e ?

Mulți investitori au început lucrări în zonă.. E păcat să nu fie ajutată.

DRUMUL
De la complex la lac sau oricare destinație e cam complicat. Mașinile intră spre complex pe un drum destul de îngust de pe care ori intră la parcările asigurate (sau nu) de cazare ori.. De ieșit se iese greu pentru că nu e loc pentru două sensuri. Dar nu pentru ei mă amărăsc eu ci pentru mine, copii și alții ca noi care nu avem un trotuar iar dalele cu gaură care asigură preluarea apei (poate și altele) au gaura prea mare pentru picioare și șlapi. Dacă sunt schimbate acele dale cu un model mai compact, pietonii vor merge și ei liniștiți, fără spaime că-și prind picioarele sau șlapii sau dau peste mașini.

Vegetația de pe garduri (chiar și în București) ar trebui toaletată (tunsă).. 3 -4 luni de sezon nu moare nimeni dacă tunde gardurile vii.

Da,... M-am ars tradițional și am timp să trăncănesc "despre".

Pentru colectarea selectivă aș IMPUNE saci speciali, ȘIC, în care să colectăm direct. Ce fac d-lor mai apoi, e treaba lor dar pe mine mă enervează faptul că le punem la un loc cu gunoiul.. tot gunoiul. Să ne imaginăm forme simpatice de animale realizate dintr-un schelet simplu de plastic rezistent (sau bare de fier..) de care/ între care să fie saci galbeni din plastic rezistent prinși bine de acest schelet (probleme cu vânturi și furtuni). Sacii să aibă doar o gaură pentru introducerea obiectului colectat. Ca să fie evitată poluărea cu miros, sacii nu trebuie să fie prea mari. S-ar distra și copiii punând acolo ambalajele, ar fi preluate simplu doar prin desprinderea lor, ambalajele ar fi deja selectate..

Pe google map nu apar numeroasele posibilități de luat masa, cele mai multe variante sunt complexe și scumpe. Spre Debarcader (care mi-a plăcut între ele) sunt și variante accesibile iar Debarcader are preparate simple, clare, aproape acel "300gr" căutat de mine.

Se poate practica și turismul de altă dată cu plăcinte, scovergi, alea-alea ca în tinerețe.. nu-i musai restaurantul chiar dacă m-aș muta acolo pentru limonade.

Ar fi o greșeală să fie desființată telegondola dacă-și scoate banii. Poate e un tip prea scump, geamurile cam mătuite (slabă calitate, nu vezi bine, nu ies faine pozele,...), poate există alt tip, mai interesant.. aș prelungi traseul și aș face stații interesante (!) nu la bazarurile cu mărfuri de doi bani, nereciclate, care sufocă țara.
~~~~~
Percepții estivale.. dacă tot m-a adus aici Bunul..

Mai întâi, mi-am atins "niște": o parte dintre puii mei alături de mine (chiar dacă nu le plac "ifosele" mele și suntem de-a dreptul incompatibili); Băile Reci de la Techirghiol (lacul sărat, plaja lacului, amplasamentul, dotări, nămol pentru cine are nevoie.. super, pe gustul meu dar voi dezvolta altă dată); apropierea de mare de care-mi era tare dor, cazare ok, numeroase posibilități de luat masa, cazări peste cazări, teatru, spectacole, circ, promenadă și faleză de lumea a treia..

Să înșir percepțiile estivale pe care le voi lăsa aici, schițate, ca pe niște imagini în fum peste care vine Duhul lămpii, cel care le va șterge din peisajul românesc și va descătușa țara asta de urâtul endemic...

Pentru că, în momentul colectării începe oribilul sport contra cronometru de vandalizare a tuturor formelor de colectare selectivă sau de orice..
Dacă are cineva idei mai bune, să urle.. eu aș înzestra măcar iridexul cu mini titi- miti- care înguste dar încăpătoare în care să colecteze din oră în oră TOT de pe maidanul numit faleză, din spatele și fața abandonatelor, hotelurilor și a întunericitelor.. JALNIC. Păcat dar e jalnic.. atâtea hoteluri luxoase, încercări de civilizație agresate de maidan poluator sub toate formele și animația oribilă a devastării formelor de strângere deșeuri.. Vedeți de ce nu mi-ar părea rău ca o localitate să aibă un singur vătaf și acela să fie strâns de averi pentru orice urât..

La vârsta mea îmi fac singură regulile comparând păreri, experiențe.. Nu mă iau după tineri de 30 ÷ 50 ani care descoperă acum lumea.

Da, e corect.
Vrei să vii la mine, să ai drepturi ?
Ok, ai și obligații: școală făcută, muncă, taxe și impozite plătite, armată obligatorie,analize obligatorii respectarea regulilor zonale, respectarea religiilor, limbii, culturii, non combat între etnii, găști sau cetățenii... adică dacă vii la mine te comporți civilizat și pașnic ca mine / dacă vin la tine, mă comport pașnic și civilizat ca tine.

Îl monitorizez pe goagăl care, deși i-am cerut să nu mă urmărească și să nu stocheze locațiile sau "orice", o face implicit din momentul sau fără momentul în care i-am dat locația pentru prognoză. Vreau ? Nu vreau dar îmi trebuie așa că suport cu ceva efort. Regret doar că utilitatea este atât de măruntă, sub măruntul meu nivel intelectual,.. nu vine în întâmpinarea mea cu nimic mai deștept, nici nu mă lasă să-i creez un alt meniu ci transforma totul într-un fel de cleveteală planetară. La ce i-o fi folosind.. ?.. n-am idee. Presupun că deja a încărcat toate dicționarele, vocabularele și folclorul mondial și ar putea fi mai deștept pentru planetă, nu pentru mine.

De fapt, nici grătarele, nici fripturile, nici ciorbele, nici papanașii, nici cartofii sau tălpile alea de dinozaur, varza netocată, roșiile necoapte din salate, ceapa în delir.. peștele marinat din conserve prezentat pe platouri la sute de lei,.. nu sunt bune.
Băutura (alcoolurile, sucurile, limonadele,..), trăncăneala, zgomotul, luminile.. anesteziază simțurile și-ți pare că totul e ok.
Nu, nu e ok.. pocăi-i-ar !

Oare buruienile (moi sau nu), plăntuțele care mijesc prin nisip ar trebui smulse ?! Le urmăresc și le notează specialiștii și liceeni ? Ce-ar fi să le dăm o șansă ? De smuls, pot fi smulse ușor.

Cum o fi aia.. am adunat toate algele încă din zori dar sunt preluate abia seara.. ? Cum să le lase zeci de ore în căldura soarelui ? Indivizii aceia au insolație ?

Să poluezi permanent aerul litoral cu o șandrama zburătoare doar ca să faci reclamă unui produs .... unde-s apărătorii de mediu ?!

.... în lucru.....
calauza
Site Admin
 
Mesaje: 90
Membru din: Sâm Mar 07, 2009 4:17 pm

Re: Turismul în impas

Mesajde calauza » Vin Oct 20, 2023 6:50 am

Prefer să fiu sclavul planetei - mamă decât al unor turiști plictisiți de ei înșiși sau al hemoroizilor sau bolilor de stomac..
calauza
Site Admin
 
Mesaje: 90
Membru din: Sâm Mar 07, 2009 4:17 pm


Înapoi la Turism

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron