07.10.2024 dacă-i bal, bal să fie â
... - merge și o horă
https://panorama.ro/sgr-returo-reciclar ... -bani-rvm/
Mai multe aparate = mai mult plastic, mai multă poluare cu plastic și nu numai pentru că e un aparat complex cu multe piese care poluează + întreținerea lor, consumurile lor, reciclarea lor.
Am propus mai multe.. printre ele, îmi stăruie în minte niște suporturi (scheleți) simpli dintr-un metal greu dar nedorit de reciclatori care să susțină bine saci de plastic rezistent de-o culoare distinctă - lila (mov) de exemplu.
În aceștia să punem (cei care nu le ducem la aparate sau nu suntem de acord cu sistemul) ambalajele sgr. E greu de crezut (imposibil) că le vom spăla sau scurge corect. De aceea spun saci rezistenți.. măcar 1 (unul) la fiecare bloc sau străduță.
Am gândit și eu să las undeva pe scara blocului (care n-are zonă de colectare proprie).. dar cred că intru în conflict igienic cu vecinii și personalul de la curățenie. Nici nu vreau să generez trafic ilegal și parazitar prin bloc.
Ei.. la colectarea acestor saci mă blochez.. cine, cum, când, cu ce urmare ?
Aș propune tot personalul de serviciu al blocului dar nu-i poți scoate de la programul lor de lucru ca să păzească sacii cu reciclabile.
Atunci ? Sac / cutie MOV prinsă sub / lângă cutia verde de gunoi stradal. "ilegaliștii" vor ști să scoată ambalajele doar din sacul MOV iar noi, ”comozii fără vină”, vom ști să punem numai acolo ambalajele sgr (nu și gunoaie).
1.09.2024 despre plastic vreo...
... sută de ani...
Azi despre conductele, țevile, racordurile, pe care le folosim la instalațiile interioare de apă.
Siiiigur că ne convine că sunt albe, elastice, ușoare, ieftine, se mulează (formează) după necesitate... DAR tocmai faptul că sunt atât de ușor de montat - SUNT ARMONICE - le face imposibile pentru cei care stau încă binișor cu mirosul. Acel profil (formă) de armonică (acordeon) face ca ”mizeria” menajeră care rezultă din bucătărie, baie,.. mereu însoțită de felurite grăsimi să se depună pe interior, în spațiile firești ale țevii armonice.. și să miroasă nașpa. Da, există CLOR simplu, fără amestecuri de parfum scump și inutil în acest caz dar nu poți sta tot timpul cu el în mâini să torni în scurgeri, să lași 15 minute, să dai drumul la apă (chiar dacă e plastic..).
Așa-i că nu există variantă la acest: ”și cu punga plină, și cu sufletu-n rai ..” ?!
12.03.2024 ambalajele din import
Mii de tone de plastic sunt importate odată cu câte un obiect foarte mic.. deseori inutil.
Anunțați-i, informați-i că nu mai importați astfel de ambalaje, refuzați-le după aceea. Ei își continuă industriile poluatoare, nici nu se gândesc să le reformeze iar noi ne umplem de plastic inutil.
Plasticul trebuie redus pe toată planeta !