”Pâinea noastră cea de toate zilele”

”Pâinea noastră cea de toate zilele”

Mesajde calauza » Joi Noi 16, 2023 8:09 am

16.11.2023 .... reluare, actualizare (updatare) oarecum

"Pâinea noastră cea de toate zilele".. nu îngrașă dar consumul indisciplinat (aiurea) al oricărui aliment poate strica fiziologia (funcționarea) tuturor organelor interne ale unui corp.

Pâinea este un filtru și un pansament care reglează, pe cât poate, echilibrul între sucurile gastrice și ceea ce bem sau mâncăm. Chiar dacă mâncăm covrigi, berea sau alcoolul, grăsimile și dulciurile nu se vor împăca cu laptele și lactatele. Seniorii, asemenea mie, trebuie să reducă mult cantitățile pentru că digestia lor e obosită și se supără. Am trecut pe pâine prăjită dar nu înseamnă că nu reduc ușor- ușor cantitățile, carnea, băuturile, ouăle, fructele, cafeaua.. REDUC, nu elimin. Pâinea prăjită cu un ceai cald din plante potrivite (plante, nu plicuri, nu suplimente..) constituie o cină bună pentru un bătrân cu pretenții de somn bunuț..

Mi-am adus aminte o zicere dureroasă a tatălui meu (monument de înțelepciune nativă) la o obrăznicie (evidentă și cam nestăpânită) a mea:
Eu: - Pâinea prostește ! (era moda hippie, valul anilor ´60 -´70 care intrase în forță și la noi)
Tăicuțu (care, cu fratele geamăn, mâncase ouă de cioară prăjite în ulei de avion în război: - Au fost vremuri în care, mulți dintre noi, n-au avut de mâncare decât pâine și apă.. iar dacă mă uit la generația mea și la a voastră.... (puncte - punctele.. mi le-a lăsat să gândesc la obrăznicia și prostia mea.. față cu durerea lui și a generațiilor trecute prin ororile războaielor degeaba).

*****

"Pizza la vreme de restriște":
Rețeta e destul de veche.. din vremea în care galantarele erau goale iar gazele veneau la miez de noapte, la schimb cu apa iar noi citeam beletristică (Shogun de ex.) pe rupte căci o așteptau alți colegi..
Ingrediente:
Ulei, pâine, usturoi, unt, sare, piper, salam (mezel), cașcaval, ardei capia, măsline fără sâmburi (dar merg și celelalte), 2-3 ouă, ketchup (după gust)...

Ingredientele suportă adaptare la ce ai prin cămară sau frigider și n-au succes altfel dar și la probleme cu stomacul sau alergii.

Într-o tavă mai mare, cu margini mai înalte de 1.5cm (să încapă cam 10 felii de pâine.. să fie munca cu kikirez) puneți puțin ulei.. cât să acopere fundul.

Tăiați cele 10 felii de pâine sau câte încap (greu de lucrat cu pâine sfărâmicioasă dar se poate).
În general se ung feliile de pâine cu căței de usturoi dar dacă pâinea nu permite, tăiați felii foarte subțiri de usturoi; puneți câte 3 feliuțe de usturoi, pe felia de pâine unsă (cu unt, untură,.. (fără zgârcenie)) și așezați-o în tavă cu untul în jos... La fel cu toate feliile de pâine care încap în tavă.

Peste felii puneți din nou 2-3 feliuțe ff subțiri de usturoi pe fiecare (după gust și rezistență), ungeți din nou cu unt sau puneți felii subțiri de unt peste usturoi (la mine untul e, de obicei, tare chiar dacă nu-l pun la frigider).
După ce ați uns toate feliile deasupra, presărați ceva sare și piper pe toate.

Deasupra puneți bucățele mici de mezel, de cașcaval, felii subțiri de ardei capia, 2-3 măsline pe fiecare felie... și puneți tava la cuptorul încins... câteva minute.

Între timp, bateți 2-3 ouă ca pentru omletă.

Când "preparatul" din cuptor începe să miroasă, scoateți tava, o puneți pe aragaz și turnați deasupra ouăle bătute astfel încât să acopere toate feliile.
Puneți din nou la cuptor și în numai câteva minute omleta se va forma, cuprinzând "efortul". Fiecare știe ce cuptor are, atenție să nu se ardă... pentru că devine neprietenoasă cu stomacul și ficatul.

Scoateți feliile pe rând, puneți-le pe o tavă la răcit sau mâncați-le imediat - cu ketchup sau fără sunt delicioase.
Ce rămâne, eu păstrez la frigider, într-o cutie de plastic cu capac dar nu mai mult de 2 zile pentru că are omletă. Se pun la încălzit într-o tigaie cu capac 2-3 minute, pe aragaz.

Să vă fie bine oriunde vă aflați (!) și atenție la medicamente ! Nu sunteți atât de bolnavi pe cât vă vor "alții".
calauza
Site Admin
 
Mesaje: 83
Membru din: Sâm Mar 07, 2009 4:17 pm

Înapoi la Igienă și sănătate

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron