» prezentare
» bibliografie
» pesteri
» spiritual
» idei
» statiuni balneoclimaterice
» drumuri spre lacuri
» trasee Bihor-Vladeasa
» buletin informativ - localitatile Romaniei
» legende
» folclor
» terapie
» muntii nostri
» album cu poze din Romania



 Marcian David Bleahu



  << Inapoi la subiect
Sâmbra oilor


    Prima mulsoare a turmei de oi urmată de o frumoasă petrecere câmpenească la începutul sezonului pastoral (văratul) în ziua de Sângiorz sau în altă zi de la începutul lunii aprilie şi începutul lunii mai este numită Sâmbra Oilor, Arieţul, Ruptul Sterpelor, Măsurişul Oilor. 
    După numeroase activităţi practice (închiderea ţarinelor, construirea sau repararea stânilor, înţărcatul mieilor, tunsul oilor şi berbecilor) şi juridice (asocierea proprietarilor de oi pentru formarea stânei, însemnarea lor, angajarea ciobanilor, plata păşunatului etc), la Sâmbra Oilor se măsura şi se cresta pe răbojul de lemn laptele de la oile fiecărui sâmbraş după care se calcula cantitatea de brânză cuvenită la spargerea stânei (Alesul, Răscolul). Pentru a obţine o cantitate de lapte cât mai mare la „măsurişul” oilor, proprietarii îşi păşuneau şi păzeau ei înşişi oile în noaptea de 22/23 aprilie şi apoi le mulgeau în ziua de 23 aprilie. 
    Din primul lapte al stânei se prepara un caş care se împărţea între proprietarii oilor.   
    Activităţile practice şi juridice erau însoţite de numeroase acte rituale menite să apere stâna şi ciobanii de forţele malefice pe timpul verii: aprinderea Focului Viu, afumarea ciobanilor şi oilor, alungarea prin strigăte şi zgomote a vrăjitoarelor care fură sporul laptelui, anularea puterii cucului de a lua sau de a strica laptele prin practica magică „Cucu ! – Răscucu !”, purificarea oilor şi stăpânilor de oi prin stropirea lor cu apă sfinţită, scăldatul ritual în apa curată a râurilor sau spălatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale, sacrificarea mielului, pronunţarea formulelor magice etc. 
    Sâmbra Oilor se încheie cu o frumoasă petrecere câmpenească unde se mănâncă alimente specifice (balmoş, mămăligă fiartă în lapte şi cu adaos de unt, mielul fript haiduceşte, colacii de Sângiorz, caşul de la prima mulsoare), se cântă şi se joacă după melodii păstoreşti. Obiceiul este cunoscut, cu variante locale şi în diferite stadii de evoluţie, de toţi crescătorii de oi.


Ion Ghinoiu - Zile si Mituri - Editura Fundatiei Pro
Copyright © 2005—2019 e-calauza.ro. Toate drepturile rezervate.