» prezentare
» bibliografie
» pesteri
» spiritual
» idei
» statiuni balneoclimaterice
» drumuri spre lacuri
» trasee Bihor-Vladeasa
» buletin informativ - localitatile Romaniei
» legende
» folclor
» terapie
» muntii nostri
» album cu poze din Romania



 Marcian David Bleahu



  << Inapoi la subiect
Calendarul viticol (31 ianuarie)


    Calendarul viticol este instrumentul de planificare a activităţilor viticole obţinut din suprapunerea sărbătorilor şi obiceiurilor peste momente semnificative ale ciclului vegetal al viţei de vie şi ale fermentării vinului în butoaie. Ciclul vegetal al viţei de vie, lung de aproximativ o jumătate de an, începe la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie şi este marcat de sărbători şi obiceiuri dedicate ursului, viţei de vie şi pomilor fructiferi: Martinii de Iarnă, Arezanul Viilor, Târcolitul Viei, Ziua Ursului, Ziua Omizilor, Trif Nebunul şi altele. După aproximativ două luni de zile, în preajma echinocţiului de primăvară, se dezgroapă viţa de vie şi i se taie corzile. La Sântămărie (15 august) se angajează pândarii şi se "leagă" magic ciocul păsărilor pentru a nu prăda strugurii, la Schimbarea la Faţă sau Probejenie (6 august) se gusta poama nouă, iar la Ziua Crucii sau Cârstovul Viilor (14 septembrie pe Stil vechi) se începea culesul strugurilor şi se băteau nucii plantaţi la vie. Ciclul fermentării şi limpezirii vinului în butoaie este viaţa ascunsă a viţei de vie, care continuă să trăiască şi "dincolo", după uscatul şi căzutul frunzelor la încheierea ciclului său vegetal. Băutura fermentată, vinul, era considerat "licoarea tinereţii", "apa vie" care alunga starea mohorâtă a omului şi realiza, prin beţiile rituale, legătura mistică între participanţii alaiurilor cu zeul trac Dionysos. Vinul este şi astăzi o băutură rituală consumată obligatoriu în nopţile de Revelion, Iordănitul Femeilor, Sântion, îngropatul Crăciunului, Măcinici.


Ion Ghinoiu - Zile şi Mituri - Ed. Fundatiei PRO
Copyright © 2005—2019 e-calauza.ro. Toate drepturile rezervate.